Mohou diabetici jíst zmrzlinu?

Smetanová zmrzlina je velmi oblíbený sladký výrobek, který je rozšířený po celém světě, a zejména když je kvalitní, bývá velmi krémová a s bohatou chutí. Vnější barva smetanové zmrzliny je obvykle bílá či světlá, zatímco vnitřní textura je hladká a sametová. Standardní porce smetanové zmrzliny váží v průměru asi 80 gramů, ale velikost porce se může lišit. Zmrzlina je na trhu dostupná celoročně, protože se vyrábí jak průmyslově, tak řemeslně, a při správném skladování má dlouhou trvanlivost.

Nutriční hodnota zmrzliny

Standardní porce smetanové zmrzliny o hmotnosti přibližně 80 gramů obsahuje v průměru asi 140 kalorií, 2 gramy bílkovin, 17 gramů sacharidů, z toho asi 14 gramů cukru, a přibližně 7 gramů tuku. Zmrzlina je také zdrojem některých živin – například dodává asi 10 % doporučené denní dávky vápníku a menší množství vitaminu A a draslíku obsaženého v ingrediencích, z nichž se vyrábí.[1]

Kalorie a glykemický index zmrzliny

Standardní porce smetanové zmrzliny má v průměru asi 140 kalorií, takže je poměrně kalorická a neměla by se jíst ve velkém množství. Kvůli své sladké chuti má také vysoký glykemický index – odhaduje se na více než 60 – a proto může způsobovat rychlé a nebezpečné glykemické špičky u diabetiků, i když se jedí jen menší porce. Z tohoto důvodu není smetanová zmrzlina vhodnou volbou pro lidi s diabetem, i když – stejně jako u každého jídla – v malém množství a s velkou opatrností ohledně porcí a frekvence konzumace může dodat určité živiny, například vápník. Nutriční přínos je ale omezený ve srovnání s vysokým obsahem cukru a tuků, takže ji nelze považovat za důležitý zdroj výživy.[2]

Výhody a rizika konzumace zmrzliny při diabetu

Konzumace smetanové zmrzliny může tělu dodat například určité množství vápníku pro zdraví kostí a malé množství vitaminu A a minerálů, jako je draslík. Tyto minimální benefity však nevyváží rizika spojená s konzumací zmrzliny u lidí s diabetem, protože hlavní složkou smetanové zmrzliny jsou přidané cukry a nasycené tuky ze smetany a mléka. To znamená vysoký glykemický index a vysoký obsah cukru i tuků, což může způsobit prudké a nebezpečné glykemické špičky, i když diabetik sní jen malou porci. Tuky také zvyšují kalorický příjem, což může přispívat k nárůstu hmotnosti – rizikovému faktoru pro zvládání diabetu a inzulinovou rezistenci. Proto by smetanová zmrzlina měla být konzumována pouze s extrémní opatrností, nebo vůbec.[1]

Kolik zmrzliny mohu jíst při diabetu?

Malá porce smetanové zmrzliny má v průměru asi 140 kalorií a vysoký obsah cukru a tuku. Proto je pro člověka s diabetem zásadní jíst zmrzlinu jen ve velmi malém množství a podle individuálního jídelníčku – nikdy nepřekračovat množství, aby se předešlo nebezpečným glykemickým špičkám. V některých případech je dokonce lepší zmrzlinu úplně vynechat. Jelikož zmrzlina není zdravé jídlo, nelze doporučit „bezpečné množství“, protože i malá porce může být pro některé diabetiky příliš kvůli cukru, který rychle zvyšuje hladinu glukózy v krvi. Před tím, než diabetik začne jíst zmrzlinu, by se měl poradit s lékařem nebo nutričním terapeutem.[1]

Alternativy ke zmrzlině pro diabetiky

Smetanová zmrzlina není pro diabetiky příliš vhodná, a v mnoha případech je dokonce zcela nevhodná. Jako náhradu zmrzliny je možné zvážit zdravější a pro diabetiky přijatelnější alternativy, například čerstvé ovoce s nízkým glykemickým indexem (jablka, hrušky, jahody, bobuloviny, broskve a meruňky jsou skvělé volby). Přírodní řecký jogurt může být také skvělý dezert, protože má nízký obsah cukru, vysoký obsah bílkovin a nízký glykemický index. I tyto alternativy je ale nutné konzumovat s mírou a dávat si pozor na velikost porcí, protože i ony mohou být škodlivé, pokud se jedí ve velkém množství.

Jak jíst zmrzlinu při diabetu?

Smetanová zmrzlina má vysoký glykemický index, proto ji nelze konzumovat bez uvážení – pouze příležitostně a v malých porcích. Neexistuje žádný způsob, jak by zmrzlina byla pro diabetiky bezpečná, pokud by ji jedli pravidelně. Je proto dobré ji jíst jen s ohledem na svůj jídelníček a vždy po konzultaci s lékařem.

Smetanová zmrzlina vs. čokoládová zmrzlina vs. ovocná zmrzlina: Co je lepší pro diabetiky?

Jak už bylo řečeno, diabetici by měli být opatrní při konzumaci zmrzliny. Složení zmrzliny se liší podle přidaných ingrediencí, což ovlivňuje její nutriční profil. Klasická smetanová zmrzlina má vysoký obsah cukru a nasycených tuků, vysoký glykemický index a může způsobovat nebezpečné glykemické špičky. Hořká čokoládová zmrzlina se sníženým obsahem cukru může mít o něco menší glykemický dopad než smetanová, ale rizika spojená s konzumací zmrzliny úplně neeliminuje. Ovocná zmrzlina může působit zdravěji, ale i ona obsahuje hodně přidaného cukru, který je potřebný pro výrobu zmrzliny. Proto bez ohledu na přísady zmrzlina zůstává potravinou, která není pro diabetiky vhodná.

Smetanová zmrzlina není potravinou, která by byla kompatibilní s jídelníčkem diabetika. Může se jíst, ale je nutné dávat maximální pozor na množství a frekvenci konzumace, bez jakéhokoliv přehánění. Smetanová zmrzlina má vysoký obsah cukru a tuku, což může způsobit prudké a výrazné zvýšení hladiny glukózy v krvi. Ačkoliv obsahuje malé množství živin, například vápník, potenciální nutriční přínosy jsou převáženy glykemickými a kalorickými riziky. Pro lidi s diabetem zmrzlina není bezpečnou potravinou a jakákoliv konzumace by měla být vždy jen výjimečná, s extrémní opatrností a po doporučení lékaře.

Reference

[1] Berkheiser, K. (2019, September 2). Is Ice Cream Good for You? Nutrition Facts and More. Healthline. https://www.healthline.com/nutrition/ice-cream

[2] https://glycemic-index.net/ice-cream/

autor Leonor Long
❤️ Koupit senzor iCan i3 🛒 Košík 🎁 Věrnostní program ❓ Často kladené dotazy