Jak konzumovat mléko při diabetu?

Mléko je nápoj, který se nejčastěji získává z krav. Po nadojení se pasterizuje, aby se odstranily škodlivé bakterie, a balí se k přímé spotřebě. Díky obsahu vápníku, bílkovin a vitamínů je mléko populární nejen v kuchyni, ale i jako každodenní nápoj pro své zdravotní přínosy.
Výživová hodnota mléka
100 g plnotučného mléka obsahuje přibližně:
- 61 kalorií
- 3,2 g bílkovin
- 3,3 g tuku
- 4,8 g sacharidů (laktóza)
- 0 g vlákniny
Mléko je bohaté na: vápník (120 mg), draslík (150 mg), fosfor (95 mg), hořčík (10 mg), vitamín A, vitamín D, vitamín B12 a riboflavin. Obsahuje kvalitní bílkoviny (kasein a syrovátku), které podporují svaly i zdraví kostí. Lidé s intolerancí nebo alergií by měli být opatrní.
Kalorie a glykemický index mléka
100 g plnotučného mléka má asi 61 kalorií a glykemický index přibližně 31, tedy nízký. Proto je mléko vhodné i pro diabetiky, pokud se pije s mírou a bez přidaného cukru. U některých osob ale může ovlivnit glukózu v krvi i citlivost na inzulín, proto je vhodné se poradit s lékařem.
Přínosy a rizika konzumace mléka při diabetu
Mléko (hlavně nízkotučné) poskytuje vápník, vitamín D a bílkoviny, což je prospěšné pro kosti a zdravou hmotnost. Na druhou stranu obsahuje sacharidy (laktózu) a plnotučné varianty mohou obsahovat více nasycených tuků, které zvyšují riziko srdečních onemocnění. Doporučuje se volit nízkotučné varianty a kombinovat mléko s potravinami s nízkým glykemickým indexem.
Kolik mléka mohu konzumovat při diabetu?
Doporučuje se maximálně 1 šálek (240 ml) denně, ideálně nízkotučného nebo odstředěného mléka. Sleduj, jak mléko ovlivňuje hladinu cukru v krvi, a případně ho kombinuj s potravinami s nízkým GI pro lepší stabilitu glukózy.
Jak konzumovat mléko při diabetu?
- Nízkotučné mléko: snižuje příjem kalorií a nasycených tuků.
- Rostlinné mléko: mandlové, sójové nebo ovesné bez přidaného cukru jako alternativa.
- Smoothies: kombinuj mléko s bobulemi nebo listovou zeleninou.
- Dezerty: mléko použij v domácích pudincích nebo zmrzlině bez cukru.
Mléko obsahuje sacharidy (laktózu), proto sleduj reakci těla a konzultuj případné změny s odborníkem.
Mléko není nezbytné, ale může být cenným zdrojem živin, pokud se konzumuje s mírou a upřednostní se nízkotučné varianty. Díky obsahu vápníku, bílkovin a vitamínů přispívá ke zdraví, ale vždy sleduj vliv na glukózu a poraď se s lékařem nebo dietologem.
Mléko může být součástí zdravého jídelníčku diabetika, pokud je konzumováno rozumně a vyváženě.